• Kaziuki w6
  • Kaziuki w5

Wyszukiwarka wydarzeń

W ostatnim czasie wprowadzono w Polsce nowe, zmiany  w zasadach  sprzedaży bezpośredniej na jarmarku, targu czy kiermaszu zdrowej żywności.

Doroczny lub okazjonalny jarmark zwykle spełnia funkcję  promocyjną  miejscowości, jej społeczności, producentów, czy lokalnych produktów żywnościowych i wyrobów rękodzieła. Promocja produktów służy rozwojowi produkcji a tym samym wzrostowi sprzedaży.

Rodzi się więc pytanie : po co producentowi- osaczanemu limitami wytwarzania i regionalizacją sprzedaży- taka promocja , która służy li tylko promocji? Producent wypromowanej na jarmarkach, ect., swojej produkcji np. kiełbasy czy jaj, powinien sprzedawać jej tyle ile zdoła wchłonąć wolny rynek. W naszym pięknym kraju, rządzący tej prawdy ciągle nie zauważają  i  dalej  robią sobie  jaja ze sprzedaży jaj.

Dnia 26.10.2015 r. zostało opublikowane rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 30 września 2015r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej (Dz. U. poz. 1703).

Rozporządzenie to wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2016 r. uchylając w tym dniu obecnie obowiązujące  w tym zakresie przepisy tj. rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 29 grudnia 2006 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej (Dz. U. z 2007 r. Nr 5, poz. 38).

 

 

 

Nowo opublikowane rozporządzenie rygorystycznie reguluje kwestie wymagań weterynaryjnych przy prowadzeniu produkcji niewielkich ilości  nieprzetworzonych produktów pochodzenia zwierzęcego tj. małych ilości surowców pochodzenia zwierzęcego, mięsa z drobiu i zajęczaków poddanych ubojowi w gospodarstwie rolnym, zwierzyny łownej lub mięsa zwierząt łownych celem ich sprzedaży  konsumentom końcowym lub lokalnym zakładom detalicznym, które  bezpośrednio zaopatrują konsumenta końcowego.

Rozporządzenie to wprowadza szereg (rzekomych) ułatwień dla podmiotów, w tym rolników i pszczelarzy prowadzących sprzedaż bezpośrednią produktów pochodzenia zwierzęcego  w stosunku do wymagań weterynaryjnych  obecnie obowiązujących w tym zakresie, np. poprzez  wprowadzenie możliwości przekroczenia wielkości sprzedaży bezpośredniej przez podmiot w danym tygodniu czy też (rewelacja!!!) wprowadzenie możliwości sprzedaży bezpośredniej  jaj z gospodarstwa  oraz zniesienie, pod pewnymi warunkami, ograniczenia dotyczącego obszaru sprzedaży bezpośredniej w przypadku sprzedaży podczas jarmarków, wystaw, festynów, targów oraz kiermaszy organizowanych w celu  promocji tych produktów, tj. wprowadzenie możliwości sprzedaży podczas takich imprez na terytorium  całego kraju.

 Szczegółach Rozporządzenia : http://dokumenty.rcl.gov.pl/D2015000170301.pdf.

Na koniec: powyższe Rozporządzenie, niestety nie dotyczy producentów lokalnej, tradycyjnej, zdrowej żywności funkcjonujących w oparciu o przepisy MOL (marginalny, lokalny, ograniczony). Tu po staremu.

Jarmarki - Artyści | twórcy ludowi.

Polskie skanseny

Piękne położenie Muzeum i legenda Założycieli- Teodory i Izydora Gulgowskich przyciągają do Wdzydz corocznie tysiące turystów z całego świata. i
#Rekomendowany Produkt Lokalny godny szczególnego uznania oraz jak najszerszego upowszechnienia
#Rekomendowany Produkt Lokalny godny szczególnego uznania oraz jak najszerszego upowszechnienia
#Rekomendowany Produkt Lokalny godny szczególnego uznania oraz jak najszerszego upowszechnienia

ORGANIZATORZY JARMARKÓW, TARGÓW I EVENTÓW PLENEROWYCH

        

                

Najpopularniejsi twórcy i wystawcy na polskich jarmarkach i kiermaszach

malarstwo na szkle i rzeźba w drewnie
Twórczość ludowa z Kociewia, rzeźba w drewnie
Nie ma w polskiej sztuce ludowej działu,który byłby dla niej bardziej charakterystyczny od wycinanki
rzeźba, kompozycje kwiatowe, rękodzieło
Nasze sery wyrabiamy ręcznie, zgodnie ze starą recepturą góralską przekazywaną od pokoleń
Ozdoby piernikowe, Warsztaty Pachnące Tradycją
Mistrzyni kroszonkarstwa i jurorka w konkursach kroszonkarskich

                

#Rekomendowany Produkt Lokalny, Rękodzieło, Wystawcy

Fantazyjne pierniczki- świąteczne, okazjonalne, dla dzieci i firm
Zygmunt Kędzierski specjalizuje się głównie w rzeźbie w drewnie oraz malarstwie na szkle
Jego prace zdobią obiekty sakralne, muzea, znajduję się w prywatnych kolekcjach na całym świecie.
Tworzy w drewnie lipowym, ma własny styl i bogatą kolorystykę.
Artysta ludowy-rzeźbienie ptaszków.
Produkcja ceramicznych wyrobów stołowych i ozdobnych
Zespół folklorystyczny "Kurpianka" prezentuje tradycyjny folklor kurpiowski, pieśni, tańce, zabawy, muzykę, obrzędy i gwarę Kurpiów.