• Kaziuki w6
  • Kaziuki w5

Wyszukiwarka wydarzeń

 

Trudno wyobrazić sobie tradycyjny polski  jarmark bez tradycyjnych polskich wędlin. W odróżnieniu od krajów śródziemnomorskich , gdzie ze względu na sprzyjający, łagodny klimat dominują wędliny konserwowane  (suszone) w naturalnych warunkach, w naszym kraju od setek lat wyroby mięsne konserwowane są do szybkiej konsumpcji jak i dłuższego przechowywania – dymem wędzarniczym. Tej sztuki rzemieślniczej uczyliśmy się długo a  jej arkana przekazywaliśmy  z pokolenia na pokolenie. Różne opinie krążą dzisiaj na temat zdrowotnych walorów wędzonych wyrobów mięsnych, nie zmienia to faktu, że dobrze sporządzone wędliny uwielbiamy, są one w naszym codziennym domowym menu a stół świąteczny bez „wędzeniny” jawi się tylko meblem. Czy chorujemy częściej  i czy żyjemy krócej niż nasi europejscy partnerzy z Niemiec, Austrii, Hiszpanii , Włoch, spożywający podsuszane prosciutto ?  Rzecz dyskusyjna i najczęściej opierająca się o portfel.

 

 

Ostatnio naszym narodowym zdrowiem przejęła się Unia Europejska, szczególnie w kontekście polskiego rolnictwa i produkowanych przez nasz kraj produktów żywnościowych, wprowadzając  w zakresie produkcji wyrobów wędzonych drastyczne procedury, ograniczenia i zakazy. Mają one na celu (zapewne przez konkurencję zagraniczną) wyparcie tych wyrobów z naszych sklepów a w konsekwencji także z jarmarków, lokalnych targów czy kiermaszy z lokalną  i tradycyjną żywnością. Tego rodzaju regulacje unijne stanowią głęboką ingerencję w nasz styl życia jak i niewątpliwe zagrożenie  dla tradycji i dziedzictwa kulinarnego polskich etnokrain, gdzie zawsze się tak jadało ale i dalej jadać będzie.

Wędliniarską prohibicję  uznajemy za durną i niedorzeczną, więc przyrzekamy w przyszłości przedświąteczne dymy z naszych ogrodowych wędzarni!  To dotyczy hobby,  ale co mają powiedzieć profesjonalni  producenci, dbający o normy i przepisy sanitarne, inwestujący w najnowocześniejsze i najlepsze wędzarnie: mają się „pakować” ?

Postanowili  więc walczyć o swoje i nasze prawa organizując się w siłę zdolną do wyrażania woli własnej i konsumentów. Znają swoją wartość,  bardzo wiele ich wyrobów zostało wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zdobywają laury, ceryfikaty  i międzynarodowe uznanie. Spotykamy  ich wyroby wędliniarskie  na krajowych i międzynarodowych   wystawach,  jarmarkach, targach,  festynach kulinarnych, wreszcie w osiedlowych sklepach mięsnych .

 

 

W 2014 roku na Podkarpaciu  w Pilznie powstało Polskie Stowarzyszenie Producentów Wyrobów Wędzonych Tradycyjnie.  Jak podkreśla Fryderyk Kapinos - Prezes  Zarządu Stowarzyszenia,  jednym z pierwszych postulatów Stowarzyszenia skierowanych do polskich władz oraz KE Unii Europejskiej  było:

  • przedłużenie okresu przejściowego dla obowiązywania dotychczasowego poziomu 5,0 mikrogramów/kg benzo(a)pirenu dla mięsa wędzonego i produktów mięsnych zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1881/2006
  • utrzymanie dotychczasowego poziomu 5,0 mikrogramów/kg benzo(a)pirenu dla wszystkich produktów mięsnych lub wprowadzenie odstępstwa wyłącznie dla produktów mięsnych tradycyjnie wędzonych dopuszczającego zawartość benzopirenu do 5,0 mikrogramów/k

Dla laika powyższe liczby mają mniejszą wymowę niż  groźnie brzmiący  benzo(a)piren, trzeba jednak przyznać, że w/w wskażniki osiągane w wielu dzisiejszych wędzarniach są zdecydowanie niższe,  a z tym benzo(a)pirenem żyjemy od tysięcy lat. Nie bójmy się więc kupować polskich tradycyjnie wędzonych wędlin. W życiu ciągle stajemy przed jakimś wyborem, niemniej wędliny kupowane na jarmarkach i kiermaszach są bezsprzecznie najsmaczniejsze (oczywiście od tych najlepszych lokalnych producentów, których prezentujemy w naszym Katalogu!).

Jarmarki - Artyści | twórcy ludowi.

Polskie skanseny

#Rekomendowany Produkt Lokalny godny szczególnego uznania oraz jak najszerszego upowszechnienia
#Rekomendowany Produkt Lokalny godny szczególnego uznania oraz jak najszerszego upowszechnienia
#Rekomendowany Produkt Lokalny godny szczególnego uznania oraz jak najszerszego upowszechnienia
Piękne położenie Muzeum i legenda Założycieli- Teodory i Izydora Gulgowskich przyciągają do Wdzydz corocznie tysiące turystów z całego świata. i

ORGANIZATORZY JARMARKÓW, TARGÓW I EVENTÓW PLENEROWYCH

        

                

Najpopularniejsi twórcy i wystawcy na polskich jarmarkach i kiermaszach

malarstwo na szkle i rzeźba w drewnie
Twórczość ludowa z Kociewia, rzeźba w drewnie
Nie ma w polskiej sztuce ludowej działu,który byłby dla niej bardziej charakterystyczny od wycinanki
rzeźba, kompozycje kwiatowe, rękodzieło
Nasze sery wyrabiamy ręcznie, zgodnie ze starą recepturą góralską przekazywaną od pokoleń
Ozdoby piernikowe, Warsztaty Pachnące Tradycją
Mistrzyni kroszonkarstwa i jurorka w konkursach kroszonkarskich

                

#Rekomendowany Produkt Lokalny, Rękodzieło, Wystawcy

Rzeźbi barwne, stylizowane ptaki, odpowiadając na potrzeby współczesnego odbiorcy miejskiego.
Józef Kuchta- organizator i wystawca na jarmarkach i imprezach etnicznych
Wyroby Orientu na polskich jarmarkach
Roman Bielski - mieszka w Nowym Sączu. Od 1980 r. zajmuje się rzeźbą w drewnie
Od kilkunastu lat zajmujemy się tworzeniem ludowych rzeźb