• Kaziuki w6
  • Kaziuki w5

Wyszukiwarka wydarzeń

 

 

Rolnicy będą mogli sprzedawać żywność wytworzoną przez siebie z własnych produktów, jej sprzedaż o wartości do 20 tys. zł rocznie będzie nieopodatkowana, a nadzór nad produkcją będzie miała Inspekcja Weterynaryjna - zakłada projekt ustawy, którym we wtorek tj. 27.09.2016 r. zajmie się rząd.

Chodzi o projekt ustawy zmieniającej niektóre ustawy w celu ułatwienia sprzedaży żywności przez rolników. Nowe przepisy mają ułatwić rolnikom rozwój takiej działalności tj. produkcję i sprzedaż wytworzonej przez siebie żywności odbiorcom końcowym tj. głównie lokalnym konsumentom.

 

W ramach handlu detalicznego możliwa będzie, oprócz sprzedaży konsumentom finalnym, również produkcja i przetwarzanie żywności, a więc, np. rozbiór, krojenie i mielenie mięsa, a także wytwarzanie produktów mięsnych, mlecznych, rybnych, czy pochodzenia niezwierzęcego, np. dżemów, soków czy chleba.

Sprzedawane przez rolników produkty mają pochodzić w całości lub częściowo z własnej uprawy lub hodowli. "Projektowana ustawa powinna umożliwiać producentom rolnym produkcję jak najszerszego asortymentu żywności, w tym produktów złożonych takich jak np. gołąbki, naleśniki czy ciasta, zaproponowano wprowadzenie rozwiązań pozwalających na nabywanie produktów spoza gospodarstwa, jednocześnie ograniczając ich ilość" - napisano w uzasadnieniu do projektu.

Według projektowanych przepisów, ilość produktów roślinnych lub zwierzęcych pochodzących z własnej uprawy, hodowli lub chowu użytych do produkcji danego produktu musi stanowić co najmniej 50 proc. produktu finalnego, z wyłączeniem wody.

Według przygotowanej przez resort rolnictwa ustawy, rolnik będzie mógł bez podatku sprzedać wytworzoną żywność w ramach rolniczego handlu rolniczego do wysokości 20 tys. zł rocznie pod warunkiem, że będą to ograniczone ilości. Natomiast po przekroczeniu tej kwoty sprzedaż ma być opodatkowana w wysokości 2 proc. stawki podatku zryczałtowanego. Projektowane zwolnienie z podatku dochodowego stanowi pomoc de minimis.

Resort rolnictwa szacuje, że zwolnienie z podatku dochodowego sprzedaży przerobionych przez rolnika produktów z własnej uprawy czy hodowli zmniejszy wpływy do budżetu państwa o 4 mln zł rocznie, przy założeniu, że sprzedaży na kwotę 20 tys. zł dokona 10 tys. gospodarstw rolnych.

Z nadzoru nad działalnością związaną z tzw. rolniczym handlem detalicznym produktami pochodzenia zwierzęcego, a także żywnością zawierającą jednocześnie środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego ma być wyłączona Państwowa Inspekcja Sanitarna. Jej obowiązki przejmie Inspekcja Weterynaryjna (IW).

Autorzy projektu tłumaczą, że "IW sprawuje obecnie nadzór m.in. nad gospodarstwami utrzymującymi zwierzęta gospodarskie, z których lub od których pozyskuje się produkty pochodzenia zwierzęcego, sprzedażą bezpośrednią takich produktów (...) oraz nad zakładami prowadzącymi obróbkę i przetwórstwo takich produktów na małą skalę i ich sprzedaż, m.in. konsumentom finalnym, w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej".

Nadzór nad produkcją i wprowadzaniem do obrotu środków spożywczych pochodzenia niezwierzęcego w ramach rolniczego handlu detalicznego pozostawiono w gestii Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Termin wejścia w życie nowej ustawy zaplanowano na 1 stycznia 2017 r.

Zródło :  http://www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/sprzedaz-zywnosci-rolnicy,80,0,2160976.html

Jarmarki - Artyści | twórcy ludowi.

Polskie skanseny

#Rekomendowany Produkt Lokalny godny szczególnego uznania oraz jak najszerszego upowszechnienia
#Rekomendowany Produkt Lokalny godny szczególnego uznania oraz jak najszerszego upowszechnienia
Piękne położenie Muzeum i legenda Założycieli- Teodory i Izydora Gulgowskich przyciągają do Wdzydz corocznie tysiące turystów z całego świata. i
#Rekomendowany Produkt Lokalny godny szczególnego uznania oraz jak najszerszego upowszechnienia

ORGANIZATORZY JARMARKÓW, TARGÓW I EVENTÓW PLENEROWYCH

        

                

Najpopularniejsi twórcy i wystawcy na polskich jarmarkach i kiermaszach

malarstwo na szkle i rzeźba w drewnie
Twórczość ludowa z Kociewia, rzeźba w drewnie
Nie ma w polskiej sztuce ludowej działu,który byłby dla niej bardziej charakterystyczny od wycinanki
rzeźba, kompozycje kwiatowe, rękodzieło
Nasze sery wyrabiamy ręcznie, zgodnie ze starą recepturą góralską przekazywaną od pokoleń
Ozdoby piernikowe, Warsztaty Pachnące Tradycją
Mistrzyni kroszonkarstwa i jurorka w konkursach kroszonkarskich

                

#Rekomendowany Produkt Lokalny, Rękodzieło, Wystawcy

Michał Koc jest twórcą-samoukiem zajmujący się rzeźbą w drewnie, Mieszka i pracuje w Hajnówce na Podlasiu.
Rodzinna pracownia garncarska tworząca naczynia gliniane metodami tradycyjnymi.
Twórczyni specjalizująca się w plastyce obrzędowej, szczególnie w kroszonkarstwie
Wykonuje pająki, które są zgodne z regionalną typizacją, wzornictwem i kolorystyką.
Rzeźbi tradycyjne, wiejskie zabawki w surowym drewnie
Plastyka obrzędowa, bibułkarstwo, ozdoby świateczne
Produkcja ceramicznych wyrobów stołowych i ozdobnych