logowanie i rejestracja

logowanie

Toruń hucznie obchodził w tym roku święto swojego słynnego produktu lokalnego jakim jest Toruński Piernik.

 

 

Długi weekend 11-12 sierpnia 2017 w Toruniu bez wątpienia upłynął pod znakiem piernika, który nie bez powodu doczekał się tu swojego dnia. Toruński piernik stał się bowiem bohaterem festiwalu kulinarno-kulturalnego, który w wyjątkowy sposób połączył historię z nowoczesnością przyciągając tłumy mieszkańców Torunia oraz turystów z całej Polski. Tu każdy mógł znaleźć coś dla siebie!

Największym show Święta Toruńskiego Piernika 2017 były prezentacje kulinarne szefów kuchni znanych z telewizyjnych ekranów, którzy zaproponowali nowe, współczesne wykorzystanie toruńskiego piernika w kulinariach. Na jeden sierpniowy dzień Błonia Nadwiślańskie stały się centrum piernikowych specjałów kulinarnych. We wspaniałej scenerii tłumy odwiedzających z dużym zainteresowaniem oglądały mistrzowskie popisy, których inspiracją i składnikiem były słynne toruńskie pierniki.

 

 

Podczas swoich pokazów Pascal Brodnicki dał popis gotowania na najwyższym poziomie i zaprezentował przepis na duszoną wołowinę w sosie piwno-piernikowym oraz chutney z pomidorów i czerwonych owoców z francuskimi tostami z piernika, które zachwyciły publiczność.

Natomiast Malika Szyc-Juchnowicz przygotowała zaskakujące połączenie smaków, a mianowicie pomysł na wiśniowego śledzia w pierniku z piklowanym winogronem i paloną cebulą oraz przydymioną korzenną kaczkę z piernikowym hummusem, fenkułem i sosem z granata. Uczestnicy pokazów mogli nie tylko posmakować każdej z przyrządzonych na ich oczach potraw, ale również poznać tajniki kucharza, który instruował krok po kroku, jak przygotować prezentowane danie.

 

Sebastian Olma zaskoczył wszystkich przepisem na pierś z kurczaka na pierniku ze słodkim batatem i burakiem. Drugą potrawą, zaprezentowaną podczas pokazu, był krem marchwiowy z piernikowymi grzankami i marakują. 

 

Na najmłodszych czekała rozbudowana strefa edukacyjno-warsztatowa animowana przez Młyn Wiedzy, moc atrakcji w postaci choćby Escape Roomu, profesjonalnej, bezpiecznej ścianki wspinaczkowej, Bubble Soccera, giftbudki, czy specjalnie sprowadzonej, ogromnej karuzeli weneckiej, która wywoła uśmiech na twarzy każdego widza.

W tym czasie również Muzeum Toruńskiego Piernika przy ul. Strumykowej 4, przygotowało wyjątkową atrakcję w postaci możliwości wypieczenia własnych pierników pod okiem Mistrzów Piernikarskich z Fabryki Cukierniczej Kopernik S.A. Przed Muzeum pojawiło się również Piernikowe Laboratorium w formie pokazów i warsztatów piernikarskich oraz Międzynarodowy Plener Artystyczny „Galaktyka Piernika”, w ramach którego powstało piernikowe dzieło przestrzenne z okazji obchodów wpisania toruńskiej Starówki na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.

 

 

 

Obok kulinariów, sportowych i artystycznych atrakcji, w programie święta królowały koncerty polskich i zagranicznych gwiazd estrady. Swoje produkty serwowała także mała gastronomia oraz licznie przybyłe na to święto Food Trucki.

 

Przypominamy, że do 31 sierpnia trwa  Piernikowy, kulinarny konkurs „Przepis na Kopernika”. Bliższe informacje o konkursie są dostępne na stronie www.konkurs.kopernik.com.pl