Najważniejszym wydarzeniem wiosennym organizowanym przez Muzeum Narodowe Rolnictwa w Szreniawie koło Poznania jest  tradycyjny już 20.Jarmark Wielkanocny, który odbędzie się w dniach 1-2 kwietnia w godzinach 11-17.

 

 

 Foto: https://muzeum-szreniawa.pl

 

Zwiedzający mogą liczyć na bogatą ofertę rękodzieła i wiele atrakcji związanych z tradycjami świąt Wielkiejnocy. Podczas imprezy będzie można przyjrzeć się pracy twórców ludowych i rzemieślników z różnych regionów Polski oraz zakupić ich wyroby, takie jak palmy, pisanki, koszyczki, rzeźby, hafty, biżuterię czy tradycyjne produkty spożywcze. Na jarmarku przypominamy zwyczaje i obrzędy ludowe związane ze zbliżającymi się świętami oraz wiosną.

W programie przewidziano m.in.:

  • występy zespołów ludowych
  • wiosenne prace polowe i obrzędy wielkanocne na polu muzealnym
  • pokazy wyrobu białej kiełbasy i wypieku chleba
  • aranżacje stołów wielkanocnych – ziemiańskiego i chłopskiego
  • pokaz pracy kowala

Atrakcje dla najmłodszych:

  • wielkanocne przedstawienie teatralne
  • zdobienie mazurków, serwetek, pisanek i kartek wielkanocnych
  • warsztaty wyrobu palemek
  • wyplatanie koszyczków z wikliny
  • zabawa edukacyjna krzyżówka z jajem
  • zabawy tradycyjnymi zabawkami drewnianymi oraz świąteczne spotkania ze zwierzętami

Okolicznościowe wystawy czasowe:

  • Koszyk obfitości – wystawa koszyków
  • Wielkanoc w Szreniawie – wystawa pisanek z rożnych rejonów Polski
  • Mazurki, baby, żury – jak 100 lat temu przygotowywano dania wielkanocnewystawa plenerowa

Ponadto na zwiedzających czekać będą:

  • liczne stanowiska handlowe i gastronomiczne
  • zabawy i konkursy dla publiczności
  • konkurs kulinarny „Na Wielkanocnym Stole 2023” – konkurs regionalny na najlepsze wielkanocne wypieki, pasztety i mięsiwa

Wielkopolski wielkanocny stół bogaty jest w regionalne przysmaki, m.in. słodkie wypieki takie jak mazurki, serniki, czy baby wielkanocne, ale również pasztety czy mięsiwa, np. szynka gotowana lub w cieście, schab  pieczony.

Do konkursu zgłaszać można potrawy i wypieki, które są dostępne w ofercie gastronomicznej w sposób ciągły lub sezonowy. Zgłoszenia przyjmowane są w dwóch kategoriach: Pasztety i mięsiwa (w tym mięsne pasztety z dziczyzny, wieprzowiny, wołowiny, drobiu, jagnięciny, królików i inne) oraz Wielkanocne wypieki (serniki, mazurki, baby i inne).

Mieszkańcy regionu często korzystają z tradycyjnych przepisów, które są w rodzinnych archiwach od pokoleń, ale również coraz częściej sięgają do oferty lokalnej gastronomii i producentów. Chcemy wybrać najlepsze produkty, które dostępne są w Wielkopolsce, a szczególne w powiecie poznańskim. Te w restauracjach i innych obiektach gastronomicznych, przysmaki przygotowywane przez koła gospodyń wiejskich, ale także potrawy i wypieki wytwarzane przez regionalnych rzemieślników i producentów.

 

 

Dojazd do Muzeum:

  • pociąg Kolei Wielkopolskich z Dworca Głównego w Poznaniu i przystanku Dębiec – podróż trwa ok. 20 min (przystanek Szreniawa znajduje się tuż przy Muzeum)
  • autobusy – 703, 705, 707 z Górczyna – dojazd do Szreniawy trwa ok. 20 minut, dotarcie do Muzeum dodatkowe 5 – 6 minut.

Uwaga!

Impreza biletowana https://muzeum-szreniawa.pl/bilety/

W ramach oferty promocyjnej na przejazd pociągiem Kolei Wielkopolskich, w dniach, w których odbywać się będzie Jarmark Wielkanocny w Muzeum w Szreniawie, obowiązuje „przejazd za piątaka” czyli bilet w obie strony za 5 zł (Dworzec Główny Poznań-Szreniawa; Szreniawa-Dworzec Główny Poznań).

Ponadto posiadacze biletu „Wspólny Bilet Samorządowy” ważnego w dniu przybycia do Muzeum, uprawnieni są do zakupu ulgowego biletu wstępu do Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.

Źródło: https://muzeum-szreniawa.pl/jarmark-wielkanocny-w-muzeum-rolnictwa-w-szreniawie-1-2-kwietnia-2023/