Najważniejszym wydarzeniem wiosennym organizowanym przez Muzeum Narodowe Rolnictwa w Szreniawie koło Poznania jest tradycyjny już 20.Jarmark Wielkanocny, który odbędzie się w dniach 1-2 kwietnia w godzinach 11-17.
Foto: https://muzeum-szreniawa.pl
Zwiedzający mogą liczyć na bogatą ofertę rękodzieła i wiele atrakcji związanych z tradycjami świąt Wielkiejnocy. Podczas imprezy będzie można przyjrzeć się pracy twórców ludowych i rzemieślników z różnych regionów Polski oraz zakupić ich wyroby, takie jak palmy, pisanki, koszyczki, rzeźby, hafty, biżuterię czy tradycyjne produkty spożywcze. Na jarmarku przypominamy zwyczaje i obrzędy ludowe związane ze zbliżającymi się świętami oraz wiosną.
W programie przewidziano m.in.:
- występy zespołów ludowych
- wiosenne prace polowe i obrzędy wielkanocne na polu muzealnym
- pokazy wyrobu białej kiełbasy i wypieku chleba
- aranżacje stołów wielkanocnych – ziemiańskiego i chłopskiego
- pokaz pracy kowala
Atrakcje dla najmłodszych:
- wielkanocne przedstawienie teatralne
- zdobienie mazurków, serwetek, pisanek i kartek wielkanocnych
- warsztaty wyrobu palemek
- wyplatanie koszyczków z wikliny
- zabawa edukacyjna krzyżówka z jajem
- zabawy tradycyjnymi zabawkami drewnianymi oraz świąteczne spotkania ze zwierzętami
Okolicznościowe wystawy czasowe:
- Koszyk obfitości – wystawa koszyków
- Wielkanoc w Szreniawie – wystawa pisanek z rożnych rejonów Polski
- Mazurki, baby, żury – jak 100 lat temu przygotowywano dania wielkanocne – wystawa plenerowa
Ponadto na zwiedzających czekać będą:
- liczne stanowiska handlowe i gastronomiczne
- zabawy i konkursy dla publiczności
- konkurs kulinarny „Na Wielkanocnym Stole 2023” – konkurs regionalny na najlepsze wielkanocne wypieki, pasztety i mięsiwa
Wielkopolski wielkanocny stół bogaty jest w regionalne przysmaki, m.in. słodkie wypieki takie jak mazurki, serniki, czy baby wielkanocne, ale również pasztety czy mięsiwa, np. szynka gotowana lub w cieście, schab pieczony.
Do konkursu zgłaszać można potrawy i wypieki, które są dostępne w ofercie gastronomicznej w sposób ciągły lub sezonowy. Zgłoszenia przyjmowane są w dwóch kategoriach: Pasztety i mięsiwa (w tym mięsne pasztety z dziczyzny, wieprzowiny, wołowiny, drobiu, jagnięciny, królików i inne) oraz Wielkanocne wypieki (serniki, mazurki, baby i inne).
Mieszkańcy regionu często korzystają z tradycyjnych przepisów, które są w rodzinnych archiwach od pokoleń, ale również coraz częściej sięgają do oferty lokalnej gastronomii i producentów. Chcemy wybrać najlepsze produkty, które dostępne są w Wielkopolsce, a szczególne w powiecie poznańskim. Te w restauracjach i innych obiektach gastronomicznych, przysmaki przygotowywane przez koła gospodyń wiejskich, ale także potrawy i wypieki wytwarzane przez regionalnych rzemieślników i producentów.
Dojazd do Muzeum:
- pociąg Kolei Wielkopolskich z Dworca Głównego w Poznaniu i przystanku Dębiec – podróż trwa ok. 20 min (przystanek Szreniawa znajduje się tuż przy Muzeum)
- autobusy – 703, 705, 707 z Górczyna – dojazd do Szreniawy trwa ok. 20 minut, dotarcie do Muzeum dodatkowe 5 – 6 minut.
Uwaga!
Impreza biletowana https://muzeum-szreniawa.pl/bilety/
W ramach oferty promocyjnej na przejazd pociągiem Kolei Wielkopolskich, w dniach, w których odbywać się będzie Jarmark Wielkanocny w Muzeum w Szreniawie, obowiązuje „przejazd za piątaka” czyli bilet w obie strony za 5 zł (Dworzec Główny Poznań-Szreniawa; Szreniawa-Dworzec Główny Poznań).
Ponadto posiadacze biletu „Wspólny Bilet Samorządowy” ważnego w dniu przybycia do Muzeum, uprawnieni są do zakupu ulgowego biletu wstępu do Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie.
Źródło: https://muzeum-szreniawa.pl/jarmark-wielkanocny-w-muzeum-rolnictwa-w-szreniawie-1-2-kwietnia-2023/