W stolicy Podlasia - Białymstoku, aktywnie kształtuje się i rozwija  nowe Centrum targowo- eventowe "Na Andersa".

Podlaskie Centrum Rolno – Towarowe S.A. w Białymstoku zostało utworzone w ramach rządowego „Programu Budowy Sieci Rynków Hurtowych i Giełd Rolnych”, mającego na celu usprawnienie obrotu towarowego i dostosowanie go do rozwiązań europejskich.

Podlaskie Centrum Rolno-Towarowe S.A. zlokalizowane jest w Białymstoku, przy ulicy Generała Władysława Andersa 40, na obszarze o powierzchni ponad 10,0 ha.

Posiada 3 hale o łącznej powierzchni 18.000 mkw. Jedna z tych hal o powierzchni 7.700 mkw. została zmodernizowana i spełnia obecnie rolę nowoczesnego kompleksu handlowego do sprzedaży artykułów rolno spożywczych.

 

 foto: https://www.podlaskiecentrum.pl

 

Chociaż głównym zadaniem EcoCentrum jest organizacja obrotu  artykułami rolno-spożywczymi to jednak z racji posiadanych znakomitych zasobów magazynowo-  powierzchniowych, miejsce to stało się dla mieszkańców Białegostoku bazą wydarzeń o charakterze plenerowym, otwartym dla szerokiej publiczności,

jak zbliżające się :

 

 

Ideą festiwalu jest promowanie lokalnego jedzenia. Jest to ważne zarówno z punktu widzenia wspierania lokalnych producentów, jak i korzystania z produktów świeżych, sezonowych i charakterystycznych dla naszych okolic.
Podlaski rynek food trucków ma bardzo duży potencjał. Podlasianie pokochali street food, a moda na tego typu gastronomię zadomowiła się u nas już na stałe, co potwierdza coraz większa liczba food trucków na Giełdzie. To odzwierciedla nowe nawyki żywieniowe ludzi. Każdy znajdzie coś dla siebie, bez względu, czy jest na diecie wegetariańskiej, wegańskiej czy bezglutenowej.
Giełda na Andersa wraz z Mariuszem Kisielem (pasjonatem kulinariów, finalistą 10 edycji programu MasterChef, właścicielem Master Truck by Mariusz Kisiel, w którym na co dzień przygotowuje wysokiej jakości dania street food) zapraszają na dwudniowy Festiwal, podczas którego w piknikowej atmosferze będzie można spróbować zarówno lokalnych dań (m.in. babkę ziemniaczaną), 23-24.IX FESTIWAL LOKALNEGO JEDZENIA oraz wyselekcjonowanych pod względem jakości dań street food (burgery, tatarskie czebureki)., 23-24.IX FESTIWAL LOKALNEGO JEDZENIAWszystkie potrawy przygotowywane są ze świeżych, sezonowych produktów.
, 23-24.IX FESTIWAL LOKALNEGO JEDZENIA Pojawi się także Serobus z pysznymi serami z mleka krowiego, koziego i owczego, olejami tłoczonymi na zimno, syropami oraz miodami z Puszczy Knyszyńskiej.
Food Tracki umiejscowione będą na placu Giełdy (przy dawnej Myjni)
23.09 (sobota) w godz.10.00-18.00
24.09(niedziela) w godz.08.00-16.00

 

 

 

Zapraszamy mieszkańców Podlasia ( i nie tylko!) do odwiedzenia EkoCentrum na Andersa i udziału w organizowanych tu wydarzeniach.