aktualności - jarmarki, kiermasze, etniczne imprezy plenerowe, rekodzieło
W województwie kujawsko- pomorskim powstaje Klaster Spółdzielczy Spiżarnia „Kujawsko-Pomorska”
09 grudnia 2014 roku w Toruniu oficjalnie zostanie powołany do życia Klaster Spółdzielczy Spiżarnia „Kujawsko-Pomorska”.
Ta wyjątkowo cenna, oddolna inicjatywa społeczno - gospodarcza odwołuje się do chlubnych tradycji spółdzielczości rolniczej, zapoczątkowanej jeszcze w połowie XIX wieku, na dzisiejszym terenie województwa kujawsko-pomorskiego przez Juliana Kraziewicza. Przez lata formy spółdzielczości rolniczej były na tym terenie zawsze wyznacznikiem wysokiego poziomu gospodarczego i samoorganizacji rolników – cech tak niezbędne dla kierunków zmian dzisiejszego rolnictwa i gospodarki żywnościowej kraju.
Ideą klastra spółdzielczego jest organizacja mikro i małych przedsiębiorców w formę powiązania kooperacyjnego (przybierającą formę klastra) co ma przyczynić się w dłuższej, ale wymiernej perspektywie czasu, do zwiększenia innowacyjności regionu, czego skutkiem będzie rozwój konkurencyjnego, nie tylko w skali kraju, województwa . Przedsiębiorcy województwa kujawsko-pomorskiego świadomi są korzyści wynikających ze współpracy w ramach powiązań kooperacyjnych, stąd właśnie inicjatywa 16 firm o uznanej pozycji rynkowej, integralnie związanych są z tym regionem.
Głównym celem klastra spółdzielczego jest promocja kulinarnego dziedzictwa województwa kujawsko- pomorskiego realizowana przy aktywnym wsparciu Kujawsko-Pomorskiego Urzędu Marszałkowskiego .
Powołanie klastra spółdzielczego ma na celu w szczególności zaakcentowanie olbrzymiego potencjału regionu przez wypromowanie powstających tu produktów spożywczych na bazie wypracowanych tradycji i doświadczeń w zakresie upraw, hodowli oraz przetwórstwa rolno-spożywczego.
Kujawsko-pomorskie słynie nie tylko z toruńskich pierników. To także owoce miejscowych sadów, pól i lasów. Może pochwalić się znakomitymi wiśniami, śliwkami przerabianymi na powidła, czy jabłkami, stanowiącymi podstawowy surowiec do produkcji cydru. Na bazie tradycyjnych okowit powstają tu wyśmienite nalewki. To świetnej jakości zboża umożliwiły powstanie tak unikalnych produktów jak Podpiwek Kujawski czy Żur Kujawski, a także bogatej gamy chlebów razowych i orkiszowych oraz pierników. Tu można również zasmakować w wyjątkowych smakach dziczyzny. Zachowanie pogłowia starej rasy świń złotnickiej pstrej pozwoliło przetrwać przetwórstwu wędlin z mięsa tej odmiany.
foto : materiały prasowe
W wieloletniej tradycji Kujaw i Pomorza dużą rolę odgrywa także hodowla gęsi oraz związany z tym przerób mięsa gęsiego ("Gęsina na św. Marcina" czy słynna gęś owsiana).
W bogatej palecie kujawsko-pomorskich produktów spożywczych nie może zabraknąć także olejów, miodów, mleka, śmietany, twarogów, serów a także kajmaku.
Status klastra zakłada otwartą formułę Spółdzielni, do której będą mogły przystąpić zarówno firmy jak i indywidualni producenci. Założycielom klastra spółdzielczego szczególnie zależy na promowaniu każdej, nawet najmniejszej przedsiębiorczości. Stawiają oni na regionalne mikro firmy i drobnych wytwórców produktów żywnościowych, nawet tych nie certyfikowanych.
Swoją działalność Spiżarnia „Kujawsko – Pomorska” rozpoczyna od konferencji prasowej 09 grudnia 2014 r., podczas której zostanie przedstawiona strategia i inicjatywa utworzenia Spółdzielni. Zostaną tam także przedstawione firmy uczestniczące w inicjatywie klastra oraz ich produkty.
Pierwsze wystąpienie Klastra Spółdzielczego Spiżarnia „Kujawsko – Pomorska” na imprezie międzynarodowej jest przewidziane już w najbliższym czasie tj. w Berlinie, na targach żywnościowych Grüne Woche, w dniach 16 – 25 stycznia 2015 roku.