Wyszukiwarka wydarzeń

IMPREZA PLENEROWA „Z wiejskiego stołu” | Szreniawa, wielkopolskie

Niedziela, 06 lipiec 2025

wielkopolskie, Muzeum Narodowe Rolnictwa w Szreniawie ul. Dworcowa 5, 62-052 Komorniki (koło Poznania), Szreniawa

tel. 61 810 76 29 wew. 14 / / lub: 792 502 390

Odwiedź stronę internetową tego wydarzenia

jarmarki, kiermasze, targi

Wydarzenie ma na celu promocję dziedzictwa kulinarnego polskiej wsi, lokalnych produktów oraz tradycji związanych z wiejskim stołem. W programie przewidziano m.in. pokazy dawnych metod przygotowywania potraw, degustacje, występy zespołów ludowych, atrakcje dla dzieci oraz kiermasz produktów regionalnych.

 

Muzeum Narodowe Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie zaprasza na kolejną już imprezę popularyzującą potrawy goszczące na wiejskim stole. Zwiedzający będą mieli możliwość zapoznania się z ofertą wielkopolskich producentów z branży mleczarskiej, wędliniarskiej, zielarskiej, piekarniczej, owocowo-warzywnej i pszczelarskiej. Na stanowiskach muzealnych o charakterze pokazowym, zaprezentowane zostaną między innymi tradycyjne metody suszenia ziół, wykonywania syropów z roślin zielnych, gotowania kompotów,  palenia kawy z ziaren zbóż,  pieczenia chleba w tradycyjnych piecach chlebowych. Wygłoszone zostaną prelekcje na temat roślin zbieranych z runa leśnego, łąk i zbiorników wodnych, tzw. roślin kuchni głodowej. Elementem prelekcji będą pokazy rozpoznawania roślin, które można użyć do gotowania potraw. Będzie można spróbować dań z tataraku, lebiody, szczawiu i wielu innych roślin, które niegdyś często gościły na wiejskich stołach. Wystawcy zrzeszeni w Polskiej Izbie Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Spółdzielnie Spożywcze zaprezentują swoje tradycyjne, często ekologiczne wyroby.

W programie:

  • Wykład: „Historyczne dziedzictwo przyrodnicze, czyli kilka słów o kuchni głodowej”
  • Pokaz tłoczenia soków na zimno połączony z degustacją
  • Pokaz palenia i degustacji kawy zbożowej
  • Pokaz gotowania kompotów i degustacja
  • Pokaz przygotowania suszu i syropu z roślin zielonych, połączony z degustacją
  • Stoisko degustacyjne: chleb smażony z cukrem i chleb smażony z gzikiem
  • Wypiek chleba w tradycyjnych piecach chlebowych
  • Stoiska Kół Gospodyń Wiejskich z tradycyjnymi potrawami
  • Stoisko producentów z tradycyjnymi produktami i przetworami
  • Stoisko edukacyjne dla dzieci
  • Bogaty program artystyczny
  • Dojazd do Muzeum:

    https://goo.gl/maps/fxmNvpMdjLJZchKf8?coh=178573&entry=tt

    • pociągiem Kolei Wielkopolskich z Dworca Głównego lub przystanku Dębiec – podróż trwa ok. 20 min (przystanek Szreniawa znajduje się tuż przy Muzeum);
    • autobusami linii nr 703, 705,707 z przystanku Górczyn PKM.