Po raz kolejny, w niedzielę 11 czerwca 2017 roku w otoczeniu Parku Oliwskiego i katedry oliwskiej w Gdańsku odbyła się tłumnie odwiedzana, impreza plenerowa- Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego, zorganizowana przez Urząd Marszałkowski Województwa Pomorskiego.
W kilkudziesięciu, pięknie ustrojonych stoiskach, swoje specjały kulinarne zaprezentowały pomorskie etnokrainy : Kaszuby, Kociewie, Żuławy Wiślane i Ziemia Słupska.
Można było spróbować wielu tradycyjnych dań i produktów lokalnych w tym wędzoną sielawę nazywaną przez Kaszubów morynką lub morënką, tradycyjnego śledzia po kaszubsku, czyli hylynga opiekanego z cebulą i pasztetu z pomuchla (dorsza) po kaszubsku. Dla smakoszy dań mięsnych swojskie wyroby przygotowały rzeźnia i masarnia Jan Sychta z Miechucina oraz Zakład Przetwórstwa Mięsnego Andrzeja Kąkola. Oprócz czarnego salcesonu (blutka), boczku wieprzowego wędzonego i kaszanki po kaszubsku, była wątrobianka (leberka) i szynka wieprzowa wędzona.
Gospodynie z KGW przygotowały na to święto wiele tradycyjnych wypieków, z których słynie Pomorze. Smakowaliśmy więc ruchanki, czyli placuszki z ciasta chlebowego lub drożdżowego, kaszubski sernik z ziemniakami, rogaliki z wiśniami czy kociewskie fefernuski, grochowinki i bómbómy z dekla.
Prawdziwymi gospodarzami imprezy okazali się Pomorzanie : Marszałek Senatu RP- Bogdan Borusewicz i Marszałek Województwa Pomorskiego- Mieczysław Struk, którzy nie tylko reprezentowali swoje urzędy ale czynnie uczestniczyli w imprezie kreując znakomitą atmosferę relaksu i święta pomorskiej kuchni.
Były oczywiście konkursy na lokalne potrawy i lokalne produkty, były też występy folklorystyczne.
Dołączamy się do opinii odwiedzających kiermasz, że impreza była świetnie przygotowana i przeprowadzona, dodatkowo spacery po parku oliwskim utrwaliły wszystkim niezapomniane wrażenia.
(zg)