Jesienią tradycyjnie stolica Wielkopolski - Poznań, staje się stolicą polskich smaków. Na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich, pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, w dniach 27-30 września 2014 r. organizowane są Targi SMAKI REGIONÓW, które od lat stały się prawdziwym świętem polskiej, regionalnej, tradycyjnej i certyfikowanej żywności. Na poszczególnych stoiskach, wszystkie regiony Polski prezentują swoje najlepsze regionalne rarytasy, z których dumny byłby niejeden jarmark lub kiermasz ekoproduktów : tradycyjne przetwory warzywno-owocowe, runa leśnego, miody, chleby, wypieki, wędliny, ryby, sery i napoje.
foto : www.smaki-regionow.pl
Ponadto targom towarzyszyć będą występy ludowych kapel oraz pokazy gotowania regionalnych potraw. W tym roku regionem partnerskim targów jest Pomorze Zachodnie, na targowej scenie zagoszczą więc zespoły pieśni i tańca z tego regionu. Ponadto Stowarzyszenie Centrum Słowian i Wikingów przygotuje pokazy średniowiecznych rzemiosł - na powierzchni 80 m2 rozstawione zostaną namioty, a w nich stanowiska: rybackie, jubilerskie, pisanie gęsim piórem oraz produkcji filcu.
Region zachodniopomorski zaprezentuje szereg produktów tradycyjnych , które powoli stają się wizytówką kulinarną województwa, w szczególności miody, przetwory z dyni a przede wszystkim wino (?!), którego roczna produkcja będzie sięgała 100 000 butelek. Gustujmy więc w polskich trunkach.
Równie ciekawe są ekspozycje pozostałych regionów i wystawców , których na tegorocznych targach będzie ponad 160.
Na Targach spotkamy bez wątpienia najlepsze polskie ( i nie tylko) produkty certyfikowanej żywności naturalnej i tradycyjnej. Zwiedzający zaś mogą tu nie tylko spróbować, brać udział w licznych warsztatach kulinarnych ale też kupić prawdziwe specjały ze wszystkich regionów naszego kraju.
Wstęp na Targi Smaki Regionów jest wolny.
Miejsce : Międzynarodowe Targi Poznańskie, Poznań
Więcej informacji o Targach : www.smaki-regionow.pl
Termin : 27 - 30 września, godziny otwarcia 9-17.