W dniu dzisiejszym , 9 grudnia 2014 roku , na konferencji prasowej w Toruniu, założyciele i organizatorzy powołali do życia pierwszy w Polsce - Klaster Spółdzielczy „Spiżarnia Kujawsko-Pomorska". Klaster utworzyło 16 lokalnych firm- producentów żywności regionalnej, tradycyjnej i ekologicznej wraz z kilkoma firmami branży hotelarsko gastronomicznej.
Celem i misją klastra jest promocja markowej żywności tradycyjnej, regionalnej i ekoproduktów będących wizytówką regionu kujawsko-pomorskiego.
foto : jarmarki-kiermasze.pl
Prezes Zarządu spółki Klaster Spółdzielczy „Spiżarnia Kujawsko-Pomorska”- Tadeusz Przymus całe przedsięwzięcie widzi jako otwarte dla tych firm z regionu , które zaakceptują główne idee klastra zmierzające do integracji i współpracy przy tworzeniu produktów zwiększających konkurencyjność wspólnej oferty handlowej. Na wielu lokalnych jarmarkach i kiermaszach ekoproduktów dostrzec można bardzo interesujące propozycje produktów żywności regionalnej , które po certyfikacji i uaktywnieniu gospodarczym wytwórców mogłyby zostać objęte ofertą klastra.
Wypada więc życzyć „Spiżarni Kujawsko-Pomorskiej” wykreowania i wypromowania regionalnych produktów na miarę toruńskiego piernika.