Od 14 do 23 grudnia na kieleckim Rynku odbywać się będzie Jarmark Bożonarodzeniowy

Na świątecznym kiermaszu będzie można się zapoznać m.in. z szeroką ofertą

regionalnych wyrobów i przedmiotów użytkowych, artystycznych i naturalnych produktów

spożywczych. Na Jarmarku pojawią się stoiska producentów z Sieci Dziedzictwo Kulinarne

Świętokrzyskie i lokalnych artystów, zorganizowane we współpracy z Urzędem

Marszałkowskim Województwa Świętokrzyskiego. Będzie można u nich zaopatrzyć się

w produkty na świąteczne stoły: ciasta, miody z gospodarstw pasiecznych: „Ryś”,

„Napękowskie Miody” i „Zabawa” oraz jabłka sandomierskie z gospodarstwa sadowniczego

państwa Brodów oraz gospodarstwa ogrodniczego „Szymanówka”. Znajdą tam także coś dla

siebie miłośnicy regionalnych nalewek i miodów pitnych, serów ze Strzałkowa oraz

tradycyjnego pieczywa z piekarni w Bodzentynie i Jędrzejowie. Regionalne potrawy

zaprezentują gospodarstwa agroturystyczne: „Małyszyński Zakątek” i „Zagroda Królów” oraz

Restauracja „Victoria” z Hotelu Łysogóry. Wielbiciele sztuki ludowej będą mogli wybrać

ręcznie wyrabiane kartki od pani Wisławy Jaworskiej, stroiki od pani Józefy Buckiej a także

serwetki świąteczne od pani Barbary Pisarek. Dobrą okazją do zakupu choinkowych

prezentów będzie też wizyta na stoiskach świętokrzyskich rzeźbiarzy: Andrzeja

Kozłowskiego, Józefa Bartosika, Zbigniewa Jóźwika i Grzegorza Tyrały. Po drewniane

zabawki zapraszamy do Panów Jana Kopciały i Włodzimierza Ciszka, a po ludowe wycinanki

i kolorowe obrazki o tematyce religijnej – do Pani Lucyny Kozłowskiej. Wyroby z wikliny

zaoferuje Marian Kostek.

Przy okazji jarmarku będzie można również podziwiać świątecznie udekorowany

Rynek – obok tradycyjnych ozdób, które co roku zdobią nasze miasto, pojawią się zupełnie

nowe, bożonarodzeniowe dekoracje.